Yoga Studio Logo
Meer uitleg over Yoga

In onze studio geven we een aantal Yoga vormen. Op deze pagina informeren we daarover. Een echte leespagina, neem er eens goed de tijd voor. En ook, lees het later, als je al met Yoga aan de slag bent, nog eens door.

Wat is Yoga?


 • Wat is Yoga?
 • Hatha Yoga
 • Yin Yoga
 • Aplomb Yoga
 • Stoel Yoga

Onderwerpen die aan bod komen


 • meridianen
 • chakra's
 • ademhaling
 • mindfulness
 • deugden
Wat is Yoga?

Algemeen gezegd is yoga een unieke oefenmethode. Het is allesbehalve zweverig, maar juist heel aards, met beide voeten op de grond, want je komt uit je drukke hoofd en je zakt letterlijk en figuurlijk in je lijf.

Yoga is voor mij een manier om me te verbinden met mezelf. Een manier (wijze) om meer thuis te raken in het lichaam en het lichaam op een zachte en liefdevolle zorg te geven. In je lichaam aanwezig kunnen en durven zijn en steeds ontvankelijker worden voor de signalen die je lichaam geeft. Niet over je lichaam maar van je lichaam leren.

Zo kun je stress en gedachten los laten en met je aandacht naar binnen gaan, zodat je denken rustiger en stiller wordt. Je lichaam wordt zo een bron van stilte en rust, vertrouwen en weten. Jouw veilige thuishaven.

Door de yoga verbetert je lichaamshouding, ontstaat er bewustwording en kom je weer lekker in je vel te zitten.

Bij yoga gaat het om je innerlijke houding. De uiterlijke houdingen (asana’s) zijn een middel en geen doel op zich. Een middel dat je brengt naar een staat van innerlijke rust en verruimd bewustzijn.

Hatha Yoga

Yoga betekent "verbinden, een worden".

De kennis­overdracht van yoga stamt uit een eeuwen oud systeem uit India. Hatha yoga vormt een verbinding tussen Ha (= zon / actie) en tha (= maan / rust). Hatha yoga is de basis van vele andere yogavormen. Specifiek voor Hatha yoga is het langer aanhouden van een lichaamshouding (asana). Daarbinnen ga je ontdekken, voelen waar je grenzen liggen en waar ruimte ontstaat. Ademhaling, pranayama, speelt een belangrijke rol.

Door met aandacht je lichaam te voelen en te bewegen vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen en leert signalen zoals b.v. stress en vermoeidheid eerder herkennen. Je wordt je bewust van hoe je innerlijk reageert op je omgeving en leert ontspannen wat zich van binnen voordoet. Yoga werkt op alle levensterreinen door. Sommige dingen merk je meteen zoals het loslaten van fysieke spanning. Andere, meer subtiele dingen zoals mentale veerkracht of zelfvertrouwen blijken pas na verloop van tijd opmerkelijk gegroeid.

Om een indruk te krijgen wat yoga voor jou mogelijk kan beteken zet ik een aantal punten voor je op een rijtje:

 • Het versterkt je concentratie vermogen
 • Leert hoe je spanningen kunt loslaten
 • Verhoogd de lichamelijke en psychische veerkracht
 • Versterkt je evenwichtsgevoel/balans
 • Sterkt je zelfvertrouwen en wilskracht
 • Vergroot je bewustzijn op fysiek en psychisch niveau (je leert je grenzen kennen)
 • Vergroot je adembewustzijn.

Kortom: Yoga helpt je om een gezonde balans te vinden tussen lichaam en geest, tussen werk en privé. Het geeft je voeding om je "speler" te voelen i.p.v. op te gaan in de hectiek van alle dag. Leeftijd en persoonlijke beperkingen hoeven hierin geen belemmering te vormen.

Yin Yoga

Yin Yoga richt zich op het inwerken van het “connective tissue”, bindweefsel van de gewrichten. Het is een meditatieve vorm van yoga en geeft ruimte in het lichaam in de ruimste zin van het woord. Niet alleen het bindweefsel maar ook het lichaamsveld wordt door Yin Yoga veranderd.
De houdingen worden op een passieve maar toch intensieve manier beoefend omdat ze lang worden aangehouden (tussen de 1 en 5 minuten). Hiermee wordt met name het bindweefsel (ook in de spieren) opgerekt en gestimuleerd. De gewrichten worden zo beweeglijker en actiever en er ontstaat meer opening en ruimte in het lichaam: in het bijzonder wordt de Yin Yoga vaak ingezet rond het gebied van de knieën, enkels, heupen, heiligbeen, bekken en de gehele rug. Minder bekend is het inzetten van de Yin Yoga bij de schouders, handen en ellebogen.
Het effect van Yin Yoga houdingen is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker wordend fysiek-, mentaal-, emotioneel- en energetisch lichaam.

Yin Yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Als men langere tijd in de houdingen verblijft, kan deze vorm van yogabeoefening een meditatief en rustgevend effect hebben. Een van de mooiste effecten van Yin Yoga is de innerlijke stilte die het kan brengen.

Heb je interesse of vragen dan kun je contact opnemen. Per mail of telefoon, zie de contactpagina.

Aplomb Yoga

Aplomb betekent letterlijk “in het lood”, en gaat dus over uitlijning in de zwaartekracht. Maar nog meer gaat het over uitlijning in jezelf en met jezelf.

Yoga op basis van Aplomb concentreert zich op de core-stability. Vanuit stabiliteit gaan we dan ervaren hoe het is om in de asana’s van hatha-yoga te komen. De aplomb oefeningen helpen je om je interne stabiliteit te verhogen. Vanuit je stevige interne stabiliteit kun je ingesleten spanningen en patronen los gaan laten.

Het vraagt loslaten van wat niet nodig is, en het vraagt van je om steeds weer precies te voelen of je van binnen uit en vanuit ontspanning werkt of vanuit wilskracht en een “moeten”.

Het is een proces dat je helpt thuiskomen in je lichaam. Aplomb yoga werkt effectief en diepgaand. Ze vergroten je vitaliteit kracht en stabiliteit van je lichaam.

Met specifieke, eenvoudige oefeningen worden er diepere spierlagen en spierketens aangeraakt, geactiveerd en versterkt. Hierdoor zul je tijdens de yogabeoefening maar ook in het dagelijkse leven, meer stabiliteit gaan ervaren.

Stoel Yoga

Fit zijn en fit blijven als je ouder wordt. Stoelyoga.

Yoga biedt voordelen voor iedereen: het maakt niet uit of je wel of niet lenig bent of sportief, of je jong bent of oud. Iedereen kan yoga doen en er de voordelen van plukken.

Yoga is een vorm van bewegen die zich aanpast aan de individuele behoeftes en mogelijkheden. Bij stoelyoga gebruiken we een stoel in plaats van matje als basis. Vanwege het rustige tempo en met aandacht bewegen is yoga zeer geschikt voor de ouder wordende mens. De lessen zijn zo ingericht dat iedereen mee kan doen: mensen die slecht ter been zijn, niet lang kunnen staan of niet op de grond kunnen zitten of liggen. Stoelyoga is een fijne en ontspannen manier om aan het evenwicht tussen lichaam en geest te werken.


Onderwerpen die aan bod komen

Deugden Yoga

Bedacht en ontwikkeld door Patty Jongemaets, een Nederlandse Yogadocent. Zij was geïnspireerd door "de honderd deugden", beschreven door de Canadese psychologe Linda Kavelin Popov.

Deugden zijn innerlijke kwaliteiten die we met onze ziel tot uitdrukking brengen. Denk daarbij b.v. aan moed, acceptatie, zelfvertrouwen, begrip, vreugde en vriendschap. We hebben deze eigenschappen allemaal in ons, de ene meer ontwikkeld dan de andere.

Door middel van deugden-yoga worden de diepere betekenissen van een deugd geïntegreerd in houdingen en meditaties. Zo word je bewust van al het moois dat in je verborgen ligt. Doordat je meer je innerlijke schatten leert kennen, kun je deze ook makkelijker in het dagelijkse leven inzetten (bewust of onbewust).