Yoga Studio Logo
Tips en aanwijzingen

Kleding

Draag comfortabel zittende kleding in laagjes zodat je iets warms aan en uit kunt trekken. Voor de les schone sokken dragen i.v.m. hygiƫne, op de mat kun je de sokken uitdoen.

Meenemen

Neem een groot badlaken mee. Er zijn yogamatten kussens, dekens, meditatiekussens en bankjes aanwezig.

Yoga en eten

Yoga met een volle maag voelt niet goed. Een volle maag kan in de weg zitten. Het beste is om voor de les niet te eten, zorg dat er voldoende tijd zit tussen de maaltijd en de les. Het is evenmin prettig als de maag helemaal leeg is.

Reacties na de les

Het kan zijn dat je lichaam reageert op een les met bijvoorbeeld hoofdpijn of andere klachten. Sommige houdingen en pranayama-oefeningen stimuleren bepaalde processen in je lichaam. Daarbij kunnen vastzittende spanningen en giftige stoffen vrijkomen. Ook kunnen er emotionele reacties loskomen. Na de les is er altijd de gelegenheid om vragen te stellen.

Belangrijk is dat wat er gebeurt te voelen, observeren en loslaten.

Tijd

Het is prettig als je 10 minuten voor aanvang van de les aanwezig kunt zijn zodat elke les in rust en stilte kan beginnen.

Stilte

Stilte om je heen zorgt voor rust in jezelf en in de les. Zorg dat de mobiele telefoon altijd uitgeschakeld staat.

Blessures

Mocht je last hebben van een blessure en/of beperking laat dit dan voor de les weten. Dan kan er rekening mee worden gehouden tijdens de les en kunnen er alternatieve houdingen worden aangeboden.

Menstruatie

Respecteer de cyclus van je lichaam en vermijd tijdens je menstruatie omgekeerde houdingen, zoals de ploeg en (gebroken) kaars.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Informeer daarom de docent, zij kan je tips en alternatieven aanreiken wat wel en niet te doen. Een aantal houdingen dienen aangepast te worden uitgevoerd of kan je beter niet doen.

Luister naar je lichaam

Bij yoga gaat het om voelen en ervaren. Weet dat het jouw yogales en jouw lichaam is. Mocht je tijdens de les pijn of weerstand voelen en is het onaangenaam, kom dan (eerder) uit de houding. Voel je niet verplicht om alle houdingen te doen. Jij kent je lichaam en je voelt de grenzen het beste. De essentie van yoga is ademen en bewustzijn.