Yoga Studio Logo
de Docenten  —  Ans, Marianne en Marja

Mijn naam is Ans van der Heijden.

In het verleden heb ik de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige gevolgd en HBO maatschappelijk werk en dienstverlening. Sinds 2009 geef ik met veel plezier yogalessen, daarnaast ben ik tot medio 2017 als sociotherapeut werkzaam geweest binnen de geestelijke gezondheidszorg.

De wisselwerking tussen lichaam en geest heeft me altijd enorm geboeid. De mens is voor mij meer dan de som der delen. Ieder verdient het om in zijn of haar geheel gezien te worden, in al zijn/haar facetten op fysiek, geestelijk, emotioneel en spiritueel vlak. Al deze facetten komen voor mij samen bij yoga.

In het werk is de aandacht altijd naar buiten gericht, op de ander. Op de yogamat is de aandacht naar binnen gericht. Binnen de hectiek van gezin en werk bracht mij dit de rust waarnaar ik op zoek was. In contact komen met mijzelf. Ook ontdekte ik dat yoga mij zoveel méér bracht. Ik kon me gemakkelijker ontspannen, mijn ademhaling verbeterde, mijn houding veranderde en ik kon mezelf beter focussen.

Maar het belangrijkste was de stilte en rust. Het werkte zo goed voor mij dat ik er me er verder in wilde verdiepen en ik koos ervoor om de yoga­docenten­opleiding te gaan volgen bij de Blikopener in Tilburg. Sindsdien is yoga erg verbonden met mijn leven en geef ik met veel plezier yogales.

Marianne van Lankvelt

Tijdens mijn verblijf van een jaar in India volgde ik mijn eerste yogales in New Delhi. Op één van de drukste plekken ter aarde vond ik daar mijn rustmomentje.

Marianne van Lankvelt - Yoga Studio Gemert

Na thuiskomst in Nederland was het even zoeken. Mijn toenmalige yogadocente vond het wel iets voor mij om een opleiding te volgen tot yogadocente. Ik nam haar advies aan en startte met de vierjarige opleiding tot hatha-yogadocent bij de Blikopener in Tilburg. Eerlijk gezegd niet eens met de intentie les te gaan geven maar puur uit interesse. Na het afronden van de opleiding ben ik gestart met het geven van hatha-yoga, daarnaast ben ik ook yin lessen gaan geven en yoga nidra.

Yoga en meditatie hebben mijn leven verrijkt. Daarbij is yoga zo weids, dat de mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen onuitputtelijk zijn. Yoga is voor mij een plek van stilte en rust waar ik naar terug kan keren, zelfs in de heftigste storm.

Marja Verbruggen

Hoi, ik ben Marja, mama van twee kinderen, getrouwd met Robert én yogadocent!

Marja Verbruggen - Yoga Studio Gemert, foto docent

In 2011 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met yoga tijdens mijn afstuderen. Iemand tipte mij om eens yoga te proberen en daarvoor ben ik haar nog altijd dankbaar. In die tijd als student dacht ik dat yoga stoffig was, studenten gingen toch niet naar een yogales?! Die hebben wel wat beters te doen! Daarnaast ben ik helemaal niet lenig dus wat had ik daar te zoeken? Ik ging met gemengde gevoelens naar de eerste yogales. Ik kwam terecht in de hatha yogales bij Ans.

Al snel kwam ik er achter dat je voor het beoefenen van yoga helemaal niet lenig hoeft te zijn. Direct na de eerste les daalde er een rust over me heen. Keer op keer, les na les kon ik deze rust weer vinden tijdens mijn beoefening, in een houding of in de eindontspanning. Soms lukte het gewoon ook even niet. Dat ervaar ik nog steeds, de ene dag gaat het allemaal wat soepeler en makkelijker dan de andere dag.
Maar het mooie aan yoga is, vind ik, dat je het van de mat mee kunt nemen in het dagelijks leven. Dat blijft een leerproces maar het is wel geweldig mooi om te ervaren. Dat bracht me dan ook tot het volgen van een hatha yogadocenten opleiding, een yin bijscholing en een zwangerschapsyoga opleiding en ik leer nog steeds bij!

Mijn lessen kenmerken zich door rust, ik bouw houdingen op vanaf het fundament (de voeten) tot aan je kruin. Stap voor stap begeleid ik je naar de eindhouding. Met rust en aandacht voor detail in de houding. Daarnaast breng ik ook de nodige yang energie in de les en zorg voor een nuchtere benadering met een vleugje humor.

Ik vind het heel fijn om les te mogen geven, daar waar ik me thuis voel. Daar, waar ik mijn yoga levenspad ben gestart.

De Yoga Studio

Een historische plek

“De verstilde wateren doorgrond”.

Met deze zin eindigt het stuk — “Stille wateren, diepe gronden”, de opgraving rond de watermolen van Gemert —, geschreven door Theo de Jong.

De watermolen is voor de Gemertse bevolking een bekende en historische plek. Onderzoek heeft uitgewezen dat op deze locatie vanaf de middeleeuwen tot het einde van de 16de eeuw een watermolen stond. De watermolen was gebouwd aan het beekje de Rips. Dit beekje is gedempt maar de loop van het beekje is in helder blauwe tegels aangegeven op het parkeerterrein van de Watermolen.

Op de plek waar nu BENU apotheek Lindner is gevestigd heeft vroeger de Hoeve ter Watermolen gestaan. Achter deze historische plek is Yoga studio Gemert.

Voor meer informatie over de geschiedenis van de watermolen van Gemert zie Gemerts Heem 1998 nr 4.